A fost o săptămână volatilă pentru programul de aterizare pe Luna din 2024 al NASA

21 apr. A fost o săptămână volatilă pentru programul de aterizare pe Luna din 2024 al NASA

A fost o saptamana de suișuri și coborâșuri pentru programul de aterizare pe Luna de către NASA, deoarece agenția și-a acordat primul contract pentru Lunar Gateway, în timp ce se confruntă atât cu pierderi financiare, cât și cu personalul.

Programul Artemis, așa cum se numește în prezent, încearcă să-i întoarcă pe americani la Lună până în 2024. Vicepreședintele Mike Pence a declarat în luna martie că NASA trebuie să respecte acest termen prin toate mijloacele necesare. NASA se află încă în stadiile de planificare și găsește unele dificultăți în asigurarea finanțării pentru misiunea ambițioasă.

Administratorul NASA, Jim Bridenstine, a anunțat, joi, că NASA va acorda un contract de 375 milioane USD societății de satelit Maxar Technologies pentru dezvoltarea capacităților de alimentare, propulsie și comunicații pentru programul Lunar Gateway. Acestea vizează o dată de lansare în anul 2022. Elementul de putere și propulsie este o navă spațială de propulsie electrică și constituie fundația Gateway-ului. Gateway-ul ar servi ca punct de escală și releu de comunicații, oferind astronomilor acces la întreaga Lună.

„Acest sistem necesită mult mai puțin propulsor decât sistemele chimice tradiționale, ceea ce va permite Gateway-ului să se deplaseze mai mult în jurul Lunii, ca un sistem de aterizare umană și module mari pentru a trăi și a lucra pe orbită”, a spus Mike Barrett, la Centrul de Cercetare Glenn al NASA.

NASA trebuie să selecteze încă o companie privată pentru a construi racheta sau solul.

Între timp, asigurarea finanțării pentru programul Artemis foarte scump sa dovedit a fi dificilă, iar finanțarea este un obstacol major pentru menținerea misiunii pe programul strict al lui Pence. O publicatie internationala a raportat săptămâna trecută că președintele Trump a cerut un plus de 1,6 miliarde de dolari pentru misiunea Lunii în propunerea sa de buget. Fondurile suplimentare ar fi provenit din scăderea unei sume anterioare solicitate pentru Lunar Gateway, precum și din surplusul de bani din programul Federal Pell Grant, care este destinat să ofere bani elevilor cu venituri mici.

Dar Congresul nu a oferit sprijin entuziast pentru misiune; Comitetul pentru Credite al Camerei nu a inclus cererea Președintelui în planul de cheltuieli al NASA, rapoartele Quartz, iar multe dintre ele s-au opus redirecționării granturilor Pell. Congresul se optează în continuare să finanțeze NASA mai mult decât în ​​anii precedenți, dar cu fonduri alocate altor programe decât programul Artemis, deoarece pur și simplu nu știu cât de mult va costa acest program. Bridenstine a spus că nu va cunoaște costul real până la cererea de buget din 2021, rapoartele New York Times.

S-ar putea să te întrebi ce e în neregulă cu redirecționarea „excedentului” Pell Grant. Excedentul actual provine din faptul că Congresul trebuie să prezică câte studenți vor folosi fondul cu un an sau doi. Recent, mai puțini studenți au profitat de program, probabil din cauza unei economii mai bune, a unei înscrieri la un colegiu inferior sau a unor restricții mai stricte asupra celor care pot trage din ea. Reducerile nu vor afecta studenții de astăzi, însă o recesiune ar necesita, în mod inevitabil, mai mulți elevi să se retragă din nou din fond. Extinderea eligibilității ar putea fi o altă utilizare a surplusului, mai degrabă decât redirecționarea către NASA. La urma urmei, costurile colegiilor cresc mai repede decât granturile – Pell Grants a acoperit o dată majoritatea costurilor universității publice, dar acum acoperă mai puțin de o treime, a declarat Cariz Warick, directorul politicii și advocacy la Rețeaua Națională de Acces a Colegiului, pentru Gizmodo.

Deci, călătoria pe Luna este încă posibilă? E greu de spus. Experții au declarat pentru Space.com că trimiterea oamenilor înapoi la Lună până în 2024 este fezabilă, dar depinde mai mult de munca politică decât de tehnologie. NASA face mișcări, însă va face un efort mai coordonat într-un termen atât de scurt.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.