Ar trebui sa va scoateti dintii de minte

25 iul. Ar trebui sa va scoateti dintii de minte?

Potrivit unui studiu citat in 2007, publicat in Jurnalul American de Sanatate Publica, zece milioane de persoane isi fac extractii. Este practic un ritual de trecere de la adolescenta la maturitate.

In mod obisnuit, procedura nu este in intregime fara controversa – si nu doar de teoreticienii de conspiratie ca mine. Toate aceste interventii chirurgicale costa 3 miliarde de dolari pe an si au condus la 11 milioane de zile de disconfort sau de invaliditate, potrivit rapoartelor studiului American Journal of Public Health. Mai mult de 11.000 de persoane, a aflat studiul, s-au terminat cu amorteala permanenta la nivelul buzelor, limbii sau obrazului din chirurgie.

Nu sunt multi oameni, vorbind statistic – mai putin de un sfert de procente. Dar scaritatea potentialelor neajunsuri – avand parti ale fetei dvs. permanent smuls – este destul de neplacuta pentru a provoca unii pacienti (mine) sa se fixeze pe risc, oricat de mic. Si o alta estimare, raportata in British Dental Journal, spune ca riscul unor probleme permanente este mai mult ca 20% in cazuri cu risc crescut – cum ar fi persoanele cu dinti afectati sau cateva fire de par si riduri gri.

Cei din tabara de pro-extractie spun ca deoarece dintii sunt foarte susceptibili sa provoace probleme in cele din urma, este mai bine sa finalizeze interventia chirurgicala cu risc scazut inainte de a face-si inainte ca aceste riscuri sa creasca, pe care trebuie sa le faca cu varsta.

„In general, recomandam ca dintii sa fie indepartati in timpul adolescentei inainte ca radacinile dintilor de minte sa se formeze complet”, spune Thomas B. Dodson, profesor si presedinte al Departamentului de Chirurgie Orala si Maxilofaciala, presedinte interimar al Departamentului de Stomatologie Pediatrica si Asistent Decan al afacerilor spitalicesc la Universitatea din Washington Scoala de stomatologie din Seattle. Dodson este, de asemenea, editor asociat al Jurnalului de Chirurgie Orala si Maxilofaciala.

Pentru pacientii mai tineri, recuperarea este mai rapida si riscul pentru complicatii post-operatorie este mai mica decat la pacientii mai in varsta, spune Dodson.

Al treilea molar nu este la fel ca alti dinti, spune Louis K. Rafetto, chirurg orala in practica privata din Wilmington, Del. El este, de asemenea, directorul Implantologie chirurgicala si reconstructie alveolare pentru programul de rezidenta orala si maxilo-faciala la Christiana Care Health Systems si un trecut presedinte al Asociatiei Americane de Chirurgie Orala si Maxilofaciala.

El spune ca acesti dinti sunt mai susceptibili la boli decat alti dinti si nu avem nevoie de ei pentru a manca sau altceva, intr-adevar. Si din moment ce sunt ultimii care au erupt, se strang intr-un spatiu mai strans decat oricare dintre ceilalti dinti, explica el, ceea ce poate provoca aglomerari.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.