fierastraie

07 feb. Câte tipuri de fierăstraie există și care este scopul fiecăruia

Fierăstraiele au fost folosite de mii de ani pentru a satisface anumite nevoi din perioadele respective, timp în care tehnologia evolua, resursele erau mult mai intens exploatate, iar aceste două creșteri s-au văzut și la nivelul uneltelor folosite pentru exploatarea și prelucrarea resurselor materiale.

În ziua de azi, să ai o trusă completă de instrumente înseamnă să nu-ți lipsească acele câteva fierăstraie, de la fierăstraie de mână și până la unelte ceva mai profesionale, cum ar fi un fierăstrău de masă sau fierăstraie pendulare pentru decupat.

Sunt multe tipuri de fierăstraie, toate specializate în tăierea obiectelor. Dezavantajul fierăstraielor de orice fel este acela că rareori pot fi folosite în afara scopului pentru care au fost proiectate, spre deosebire de un flex, spre exemplu. Le vom clasifica în primul rând după alimentare și distingem astfel fierăstraiele de mână și fierăstraiele motorizate.

Fierăstrăul de mână

Fierăstraiele de mână au evoluat întrucât acaparează mai multe nișe și tipuri de tăiere sau pentru sarcini variate. Spre exemplu, există un fierăstrău japonez, numit coadă de rândunică, ce are un avantaj în fața celorlaltor fierăstraie de mână prin prisma faptului că poate fi folosit în locuri destul de dificil de accesat. Fierăstrăul pentru traforaj este și el popular datorită faptului că poți tăia din unghiuri și poziții destul de complicate.

Fierăstrăul motorizat

În loc să reproduci și creezi noi tipuri de fierăstraie care să se adapteze mai multor nevoi, fierăstraiele alimentate de un motor s-au dovedit a fi mult mai utile. Spre exemplu, un fierăstrău pendular își poate extinde aria utilității, reușind să preia în câteva situații rolul unui fierăstrău circular de mână. Motofierăstraiele, sau drujbele, așa cum mai sunt cunoscute, fac și ele parte din categoria fierăstraielor motorizate. Fierăstrăul cu masă este tot un fierăstrău circular, doar ca dimensiunea sa este mult mai mare și se caracterizează printr-o putere mare a motorului și implicit o viteză de tăiere mai mare.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.