Cum sa iti faci ordine in buget

02 oct. Cum sa iti faci ordine in buget

Ar trebui sa platiti datoria sau sa salvati bani pentru zile negre? Va concentrati pe contul dvs. de economii sau economisiti pentru pensionare? Nu exista nici o modalitate „corecta” de a va face ordinea financiara. Prioritatile dvs. difera de a mea, iar realitatea mea financiara este diferita de a ta. Dar avand in vedere acest lucru, exista o cale financiara generala care are sens pentru multi oameni sa urmeze, pe care il puteti modifica dupa cum este necesar.

Iata ordinea in care trebuie sa va ordonati prioritatile:

Elementele de baza

Elementele esentiale sunt cheltuielile care nu sunt negociabile. Inchirierea, alimentarea, transportul, imprumuturile pentru studenti, asigurarea de sanatate, plata cu cardul de credit minim, telefonul mobil etc. Toate acestea trebuie sa fie platite inainte de a va putea gandi chiar daca lucrati la alte obiective.

Salvati 1.000 $

In mod ideal, fondul dvs. de urgenta va costa cateva luni de cheltuieli. Dar daca tocmai incepeti – sau va recuperati de la o incetinire – concentrati-va pe salvarea a cel putin un mare. Este substantial si va pune in fata mai mult de jumatate dintre adulti din S.U.A.

Numarul exact aici este flexibil. Daca sunteti mai confortabil cu 1.500 $ sau 2.000 $ sau 4.000 $, atunci concentrati-va pe asta. Din nou, acestea sunt prioritatile dvs. Dar suma de 1.000 $ este un inceput bun atunci cand jonglezi cu mai multe goluri de bani si ai fonduri limitate (aka, esti unul din 99%).

Investiti pentru pensionare

Odata ce ati acoperit esentele si ati scos o suma de care va simtiti confortabil intr-un fond de zile cu ploi usor accesibile, urmatoarea dvs. prioritate este contul dvs. de pensionare. Asta ar putea fi un 401 (k), IRA, Roth sau, daca sunteti angajat pe cont propriu, un SEP IRA. Daca aveti 401 (k), contribuiti cel putin la meciul angajatorului. Daca aveti un anumit tip de IRA, suma pe care o contribuiti depinde de dvs., dar vizeaza intre 5 si 10 procente din salariu.

Acoperirea datoriei de interes ridicat

Odata ce ati salvat putin si mergi putin spre 401 (k) in fiecare luna, puteti accelera platile datoriei. Amintiti-va, ar trebui sa platiti cel putin suma minima datorata in fiecare luna, indiferent de ce, sa ramaneti in stare buna cu banca sau creditorul dvs.

Aceasta este partea care s-ar putea sa nu para intuitiva. De ce sa-ti faci datoria atunci cand ai doar o mica suma in fondul de urgenta? Este o intrebare buna si daca sunteti mai confortabil sa salvati mai intai, atunci mergeti la el. Dar m-as gandi la fel: Datoria ridicata a dobanzilor va costa, in mod evident, si mai multi bani in fiecare zi, daca nu este platita. In acest fel, este o situatie de urgenta, deci este logic sa folositi banii pe care ii salvati pentru a o plati.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.