Oamenii de stiinta sunt martorii nasterii unui vulcan submarin pentru prima data

14 apr. Oamenii de stiinta sunt martorii nasterii unui vulcan submarin pentru prima data

In data de 11 noiembrie 2018, planeta a fost zguduita undeva între Africa de Est și Madagascar. Acest semnal ciudat, gândit de oamenii de știință la acea dată că este legat de un proces magmatic colosal, dar greu de nominalizat, a fost identificat ca provenind de la 30 de mile est de insula Mayotte, sub valuri.

Acest tremor de joasă frecvență a avut loc în mijlocul unei secvențe complexe de alte șocuri seismice mai „obișnuite”. Acest lucru a atras atenția guvernului francez care administrează insula, care deja supraveghea ceea ce se întâmpla.

Datorită unui consorțiu de cercetători care operează sub egida Centrului Național de Cercetare Științifică din Franța (CNRS), un vulcan submarin de aproximativ 2.630 de metri înălțime și la o distanță de 3 mile a fost observat la 2 mile sub valuri. Constatarea a fost anunțată pe 16 mai printr-un comunicat de presă oficial și o serie de postari pe Twitter ale lui Robin Lacassin, geolog de la Institutul de Fizică a Pământului din Paris (IPGP).

Cele mai multe detalii ale descoperirii sunt în prezent embargoate și vor fi lansate în cursul acestui an într-un jurnal științific. Revelația este deja agitată de entuziasm Înainte de vara anului 2018, acest vulcan nu exista. Samuel Mitchell, expert în erupțiile subacvatice de la Universitatea din Bristol, a declarat că faptul că vulcanul a crescut la aproape o jumătate de kilometru în doar șase luni este „destul de uimitor”.

In 2012, de exemplu, în Havre, vulcanul subacvatic a izbucnit în apele arcului Kermadec, la nord de Noua Zeelandă, o mare cantitate de material. În ciuda naturii sale prolifice, aceasta a fost văzută doar datorită plutei de piatră ponce care a atins suprafața, care a fost observată dintr-un avion care se întâmpla să zboare deasupra capului.

Nu mă pot gândi la un exemplu în care am văzut un vulcan nou format”, a declarat Janine Krippner, un vulcanolog la programul Global Volcanism al instituției Smithsonian.

Alertați la eveniment prin nenumăratele cutremure și informațiile GPS terestre care indică faptul că fundul mării din apropierea orașului Mayotte se schimba, oamenii de știință s-au îndreptat spre o navă locală în februarie, până la locul eruptiei. Lacasin a spus că examinarea cu ultrasunete a vulcanului a fost atât „simplă și pedagogică” – o experiență de învățare mare pentru geologi – și a numit vederea fără precedent „uluitoare”.

Un studiu pre-tipărit publicat la începutul acestui an a prezis că acest eveniment vulcanic probabil ar fi fost cel mai mare eveniment vulcanic offshore din istoria înregistrată. În primele șase luni ale secvenței seismice, cel puțin 0,24 kilometri cubi de magmă s-au deplasat, estimându-mă că sunt aproape echivalente cu cele 385 de piramide mari din Giza. Crawford a spus că această predicție se așteaptă încă să fie adevărată.

Impresionant, deși sună, ar putea să nu însemne mult, pentru că majoritatea fenomenelor sub ocean sunt invizibile pentru noi. „Suntem în esență „orbi” la aceste evenimente marine, cu excepția cazului în care suntem capabili să îi cartim înainte și după”, a explicat Crawford, spunând că planetele s-a întâmplat să se alinieze pentru acest eveniment.

S-ar putea să fi fost mult mai multerupții vulcanice pe care oamenii de știință au ratat-o, dar, din nou, fără să vadă ce se întâmplă, cine știe cu adevărat, Mike Burton, profesor de vulcanologie la Universitatea din Manchester, a declarat pentru Gizmodo. „Există o lume întreagă acolo, care este prost înțeleasă și prost explorată”, a spus el.

Locuitorii din Mayotte au căutat cu nerabdare o explicație pentru toate cutremurele pe care le-au experimentat începând cu vara anului 2018. Faptul că nu cunoștea teama creată și lipsa de înțelegere a timpului în care oamenii de știință iau adesea să facă declarații definitive nu face decât să înrăutățească lucrurile.

Cercetătorii au realizat că nicio informație nu este încă un tip de informație. „Declarația a ceea ce este încă necunoscut și care urmează să fie cercetată este crucială pentru [reducerea] anxietății cetățenilor în cazul unei astfel de crize”, a declarat Laure Fallou, un sociolog seismologic la Centrul seismologic european-mediteranean.

Această descoperire a oferit multă ușurare. Fallou a explicat că o mare parte a preocupării a dat naștere la emoție, cu mulți dintre cei de pe social media săpând cu entuziasm detaliile anunțului. Cineva din Mayotte a făcut chiar o versiune tipărită a vulcanului 3D, a spus ea.

Jackie Caplan-Auerbach, profesor asociat de seismologie și vulcanologie la Universitatea de Vest din Washington, a subliniat semnalul „într-adevăr ciudat” din 11 noiembrie. Deși probabil are o origine vulcanică, semnalul conținea componente pe care cercetătorii nu le-au văzut niciodată. Se întreba dacă este unică pentru acest eveniment lângă Mayotte sau dacă este o caracteristică a tuturor creșterilor de expansiune a vulcanului submarin – se vor dezvălui doar câteva erupții submarine capturate în acest moment.

Sursa magmei vulcanului rămâne și ea un mister. Unii s-au întrebat dacă este vorba de Riftul din Africa de Est din apropiere, unde materialul de manta care se ridică încearcă să distrugă încet regiunea, dar Crawford a spus că probabil nu este în legătură directă. În schimb, ar putea fi rezultatul rejiggling-ului plăcilor tectonice din apropiere, ducând la crearea de magme proaspete. Ar putea fi, de asemenea, până la hotspot suspectat de manta care a creat Seychelles, precum și arhipelagul din Comoros, la care face parte Mayotte.

Singura modalitate de a rezolva această enigmă este să vă îndreptați spre vulcan și să obțineți câteva eșantioane. Acestea ar conține amprente geochimice, a explicat Mitchell, care ne-ar putea arăta de unde provin materialele de construcție. Dacă s-ar întâmpla asta, spuse Burton, „ar fi una dintre cele mai mari povestiri din vulcanologie într-o perioadă lungă de timp”.

Din fericire, se pare că echipa a început deja în acest efort. Crawford a spus că dragostea de pe fundul mării prin Marion Dufresne a dat deja niște eșantioane vulcanice.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.