Franta

10 feb. Poporul francez este mai aparte

Francezii sunt niste fiinte subtile, hranite de-a lungul generatiilor cu aspiratii inalte si valori morale du(b)ioase. Americanii si-au facut un renume prin pragmatism, pentru ca ala justifica si zgarcenia si manierele de tarla. Englezii sunt pe undeva pe la mijloc, mereu blocati in aceeasi dilema: ce aleg in seara asta, oaia sau nevasta?

1694 – Se naste François-Marie Arouet. Pentru prieteni, Voltaire. Hai ca-l mai tii minte de la orele alea de franceza, cand te holbai in decolteul colegei de banca si raspundeai cu “Notre poule est dans votre cour” la o intrebare despre viata sentimentala a Doamnei Bovary.

1791 – Napoleon Bonaparte lasa in urma cariera de colonel pentru un post caldut de general, plus o promovare grasuna ca Tartor Sef al Armatei Republicii Franceze. Urmeaza prim consul si imparat, pentru ca francezii rezolva afectiv orice dilema din administratie: Pe cine dracu’ punem? Hai sa fie ala micu’, ca e simpatic! Spre doesebire de ei, englezii vor sti doar sa-l inchida pe Napoleon si suita pe o mica insula pustie si apoi sa urle ca apucatii la ferestre.

1877 – Thomas Edison anunta fonograful, prima inventie capabila sa inregistreze si sa redea sunete. Primii cumparatori isi rup centurile incercand sa-l agate la brau. Urmeaza plangeri manioase: bai Tommy, da’ io unde naiba pun mp3-uri pe dracia asta?

1922 – Un senator mort, alegeri noi si o chichita legislativa ii permit Rebeccai Latimer Felton din Georgia sa fie prima femeie senator din Statele Unite. Mandatul dureaza o singura zi (pe 22 era instalat in functie noul ales), timp destul pentru Becky sa dea cu matura prin birou, sa stearga praful si sa duca gunoiul.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.