autocorrect

31 aug. Renunta la autocorrect, lasule!

Cand a fost ultima data cand autocorrectul v-a facut viata mai usoara? Mergeti putin inapoi in memorie si incercati sa evocati un moment in care autocorectarea a fost cu adevarat o solutie. Stiu ca observam tehnologia numai atunci cand nu functioneaza, dar daca nu te poti gandi la unul, e timpul sa accepti ca autocorectarea este rea.

Exista cateva moduri in care puteti rezolva caracteristica utila, dar uneori enervanta, a autocorrectului iPhone. …

Pentru a fi clar: prin „autocorrect”, vreau sa spun software care inlocuieste automat ceea ce ai tastat cu ceea ce crede ca vrei sa spui. Nu am carne de vita cu text predictiv si verificare de ortografie, care sunt foarte utile pentru persoanele cu dislexie si disgrafie sau pentru oricine trimite mesaje e-mail importante de pe telefonul lor. Multe functii de accesibilitate, precum comenzile rapide de la tastatura si comenzi rapide de la tastatura, nu ar exista fara algoritmi de scriere predictiva. Tehnologia din spatele autocorecturii nu este problema, dar executia este cam sumbra.

Am avut autocorrect ani de ani de zile si exista doua motive mari ca nu ma mai intorc niciodata. In primul rand, este mai usor sa-mi spun punctul fara ea. Cateva litere transpuse fac un mesaj mai greu de analizat, dar un cuvant inlocuit automat poate schimba intregul sau inteles – mai ales atunci cand telefonul dvs. continua sa impinga acel cuvant in mesajele ulterioare. In al doilea rand, imi plac lucrurile pe care le scriu pentru a suna ca si cum le-am scris. Cu totii avem un mod unic de a ne exprima cu cuvinte; autocortarea este atat de indrazneata sa ne corecteze ca face ca toate mesajele noastre sa fie citite la fel. Suna foarte diferit in mesajele de posta electronica profesionale decat chat-ul meu in grupuri de fotbal, iar telefonul meu fara autocortare o pastreaza in felul asta.

Daca incepeti sa va apropiati, este foarte usor sa dezactivati autocorectarea. Utilizatorii iOs pot accesa setarile tastaturii de la tastatura; Clapetele Android au o pictograma in coltul din dreapta sus, care aduce un meniu cu optiunile „Smart typing” si „Restore to default”. Primul contine meniuri pentru text predictiv, verificare ortografica, inlocuire automata si comenzi rapide personalizate de la tastatura, iar acesta din urma va permite sa stergeti datele dictionarului cache. (Apple, din motive care sunt sigur ca sunt total legitime, ascunde caracteristica de resetare a dictionarului in meniul de setari „General” in loc de celelalte setari ale tastaturii.) Redati in setari si vedeti ce va apeleaza.

Desigur, acest sfat nu va functiona pentru toata lumea. Poate ca va aflati printre zecile de oameni care simt ca autocorecta anticipeaza perfect fiecare tasta. Pentru restul dintre noi, totusi, dezactivarea autocorectarii este ca si cum ai scoate rotile de antrenament de pe bicicleta – daca ideea te face inconfortabil, cu atat mai mult cu cat ai mai facut-o deja.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.