Sunetul ne poate imbolnavi?

01 iun. Sunetul ne poate imbolnavi?

Diplomatii americani din China se imbolnavesc de simptome precum durerile de cap, greturile si pierderea auzului dupa ce au auzit „sunete ciudate” in apartamentele lor. Este o situatie similara cu ceea ce sa intamplat in Cuba in 2016, cand 24 de diplomati s-au plans de sunete ciudate si de simptome aproape identice. Sunetul face de fapt acesti oameni bolnavi? Poate.

Stim cu adevarat ca sunetul la volum mare poate afecta auzul, poate intrerupe somnul, poate provoca dureri de cap, poate provoca stres si chiar poate creste tensiunea arteriala. Dar sunetul nu trebuie sa fie puternic pentru a provoca probleme si nici nu trebuie sa fie audibil. Totul se reduce la frecventa audio sau cat de des se produce un val de sunet in fiecare secunda. Fiintele umane pot auzi sunete intre 20Hz (Hertz) si 20.000Hz. Daca frecventa sunetului este mai mare sau mai mica decat acel interval, nu o putem auzi. Dar sunetul inca vibreaza aerul si corpul uman, indiferent daca il auzim sau nu, astfel incat ne poate afecta in continuare in nenumarate moduri. Introduceti sunetul ultrasonic si infrasonic.

Cum afecteaza ultrasunetele corpul uman

Sunetul ultrasonic sau ultrasunetele este orice sunet peste pragul de 20.000 Hz al auzului uman. Semnalele de caine, dispozitivele de control al daunatorilor si tehnicile de ecolocatie ale liliecilor sunt exemple ale acestui tip de sunet. Este, de asemenea, utilizat de medici pentru imagistica medicala, ca atunci cand este timpul sa vedem un copil in uter pentru prima data.

Deci, ultrasunetul te poate face bolnav? Exista dovezi care sugereaza ca ultrasunetele pot incalzi tesutul prin vibratii rapide (sau prin rezonanta) daca dispozitivul care emite este presat impotriva unei persoane, dar nu este foarte eficient la distanta. Sunetul se stinge rapid pe masura ce se deplaseaza prin aer, apa si alte materiale, deci este putin probabil sa patrunda in corp si sa provoace probleme. Stim acest lucru deoarece armata americana a analizat armele cu ultrasunete si a considerat astfel de arme ca fiind nepractice.

Practic, daca sunteti tanar si au auzite mari, ultrasunetele ar putea fi abia audibile si usor enervante – dar asta inseamna. Rozatoarele pot sa auda destul de bine semnalele inalte ale acestor dispozitive cu ultrasunete, la urma urmei, si sunt rareori descurajate de ele. Deci, orice sunet ciudat a facut oamenii bolnavi in China si Cuba, probabil nu este ultrasunete.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.