10 sept. Un ventilator nu te va răcori întotdeauna pe vreme caldă și uscată

Dacă nu ai aer condiționat, primul tău instinct atunci când căldura te copleseste este probabil să pornești un ventilator. Dar ventilatoarele nu te racoresc întotdeauna – depinde dacă te afli într-un loc umed sau uscat.

Ventilatoarele functioneaza optim pe vreme umedă, deoarece transpirați, iar umiditatea îngreunează evaporarea transpirației în aer. Obțineți o briză răcoroasă care suflă pe piele – sau chiar în același aer cu temperatura, mișcându-te doar mai repede datorită ventilatorului – și că transpirația se va usca, răcindu-te în acest proces.

Dar dacă este o căldură uscată, ventilatorul nu va ajuta și s-ar putea să doară. Transpirația ta deja se evaporă. Un studiu recent publicat în Annals of Internal Medicine a constatat că, la căldură uscată, un ventilator te poate face mai puțin confortabil și chiar te poate supune unui risc mai mare de supraîncălzire. Practic, într-o zi caldă și uscată, ventilatorul suflă doar mai mult aer cald pe corpul tău.

Dacă locuiți deja într-un loc cald și uscat, este posibil ca acest sfat să nu fie atat de relevant. Dar pentru aceia dintre noi obișnuiți cu clime mai umede, este util să știm că dacă vom calatori – sau dacă suntem binecuvântați cu o zi uscată brusc – că alte metode de răcire pot fi de preferat unui ventilator.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.