Veterinarii spun că au salvat viața unui câine utilizând o grefă de piele experimentală de la un pește

07 apr. Veterinarii spun că au salvat viața unui câine utilizând o grefă de piele experimentală de la un pește

Rănile provocate de arsurile suferite de catelusa Stella au fost vindecate cu ajutorul unei grefe de piele experimentale, obținută din pești deshidratati, sustin medicii veterinari de la Michigan State University, cei care au facut posibila recuperarea patrupedului.

Veteranii de la Universitatea de Stat din Michigan spun că au reușit să salveze viața unui Rottweiler de un an pe nume Stella, care a fost ars extrem de grav, datorită în parte unei tehnologii inovatoare care folosește pielea de pește pentru a ajuta corpul să se vindece.

Stella a fost captiva intr-un incediu care a avut loc in casa in care locuia in luna februarie (proprietarii ei erau departe de casă în acel moment). Deși a supraviețuit, ea a rămas cu arsuri grave de gradul doi și trei pe mai bine de 10% din corpul ei, cu probleme grave de respirație cauzate de inhalarea fumului și cu ochii vizibil iritati. La sosirea la Centrul Medical Veterinar din Universitatea Michigan, condiția ei era critică.

În mod obișnuit, câinii precum Stella ar fi supuși anesteziei generale, astfel încât grefele de piele să poată fi ușor plasate pe zonele afectate. Dar aceasta nu a fost o opțiune realistă pentru ea, potrivit medicilor ei.

A trebuit să fim creativi cu arsurile ei din cauza traumatismelor semnificative la plămânii Stellei”, a declarat Brea Sandness, medic veterinar și rezident chirurgical, într-un comunicat de presă al Universității care descrie cazul Stellei. „Nu a fost un candidat pentru anestezie din cauza leziunilor respiratorii.

În schimb, veteranii MSU au folosit grefe de piele pe care le-a donat compania Kerecis din Virginia.

Pielea de pește a fost explorată ca un înlocuitor de piele pentru oameni și animale în ultimii ani. Ceea ce face să fie atrăgătoare este că, în comparație cu grefele de piele produse din mamifere, riscul de contaminare virale este probabil mult mai mic. Și mai multe produse, realizate adesea din tilapia, sunt în prezent testate și desfășurate în spitale, precum și în situații de criză de urgență, cum ar fi incendiile din California de vara trecută.

Dar Kerecis susține că produsul său derivat din peștele de cod din Islanda este și mai eficient la regenerarea pielii datorită modului în care este procesată. Pielea de pește este descompusă, ceea ce se crede că o face mai compatibila cu țesutul viu, în timp ce este plina de acizi grași omega-3, despre care se știe că reduc inflamația și vindecă ranile.

In cazul Stellei, pielea de pește a fost aplicată și înlocuită cu relativ ușor: „Am reușit să le aplicam cu o sedare minimă, care nu numai că ne-a permis să o vindecăm fără o presiune suplimentara asupra plămânilor ei, dar am îmbunătățit felul în care arsurile ei s-au vindecat”, a spus unul dintre medicii care au participat la interventie.

Stella a petrecut în cele din urmă două săptămâni la MSU și încă o lună de vindecare acasă. Deși se află încă în recuperare și probabil va avea nevoie de îngrijire pe termen lung pentru a-și gestiona problemele de respirație și de vedere, este suficient de sanatoasa pentru a se putea plimba din nou. Și echipa creditează grefe de piele de pește pentru că au ajutat-o. Atât de mult încât au decis să discute cazul ei la Convenția anuală a Societății de Chirurgie Tumorică Veterinară, luna viitoare.

„Cazul Stellei este o sursă de inspirație, iar grefele ei au potențialul de a fi un instrument de tratament nou și foarte eficient în domeniul medicinii veterinare”, a spus medicul. „E un exemplu viu că focul din ea a ars mai puternic decât focul care a rănit-o”.

La începutul lunii aprilie, Kerecis a anunțat, de asemenea, rezultatele preliminare ale studiilor pozitive pentru grefele sale de piele, care au fost folosite și la pacienții umani.

Niciun comentariu

Sorry, the comment form is closed at this time.